Драмски Аматерски Фестивал на Македонија – Кочани 2019 г.

Предмет: ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ИЗБОР НА ПРЕТСТАВИ ЗА ДАФ-2019 г.

Почитувани, Фестивалската управа го објавува изборот на претставите и аматерските драмски групи кои ќе настапат на „56-то издание на ДАФ на Македонија – Кочани 2019“. Имено, изборникот по проследувањето на 37-те доставени пријави и видео записи од претставите, ја донесе следната одлука:
1. Аматерско позориште „Хранислав Драгутиновиќ“ – Прокупље, Република Србија
„ДАЛИ ЈЕ ТО БИЛА ШЕВА“ – Ефраим КИШОН
режија: Тијана ПЕТРОВИЌ

2. Театарско студио за деца и млади „Пиф-Паф“ – Штип
„КУЌАТА НА ПИФПАФКОВЦИ“ – Милорад АНГЕЛОВ
режија: Милорад АНГЕЛОВ

3. НУЦК „АСНОМ“ – Гостивар, Театар „Дунек“
„БЕНГ БЕНГ И МРТОВ СИ“ – Вилијам МАСТРОСИМОН
режија: Александар НЕШКОСКИ

4. „Каревци“ – Скопје
„ВЕЈКА“ – Коле ЧАШУЛЕ
режија: Снежана СТАНКОВА, ментор

5. Центар за изведувачки уметности и едукација „Театар Пи“ – Скопје
„КЛАСОТ „X“ – Најџел ВИЛИЈАМС и „Театар Пи“
режија: Златко МИТРЕСКИ и Македонка ИЛИЕВСКА

6. АТ „Колектив Ветерница“ – Скопје
„РОБОГРАД“ – Колектив ВЕТЕРНИЦА
режија: Колектив ВЕТЕРНИЦА

7. НУЦК „Ацо ШОПОВ“ – Штип, Аматерски театар „Репетициона 04“
„НЕДОРАЗБИРАЊЕ“ – Албер КАМИ
режија: Ана МАРКОВСКА

8. НУЦК „Кочо Рацин“ – Кичево, Аматерски театар
„ЛИМОНАДА ВО ДРУШТВО НА ДИРЕКТОРОТ“ – Весна КУСЛЕСКА
режија: Михајло ПЕТРЕВСКИ

9. СУГС Гимназија „Ј. Б .Тито“ – Скопје, Аматерска група „Јосип Броз Тито“
„КУЛА ВАВИЛОНСКА“ – Горан СТЕФАНОВСКИ
режија: Мина ЈЕЛУШИЌ, Ведран ЧЕШАРЕК и Ангела МИЛИВОЈЕВИЌ

10. ДАХ ТЕАТАР – Белград, Република Србија
„МАМУ МУ ЈЕ*ЕМ КО ЈЕ ПРВИ ПОЧЕО“ – Дејан ДУКОВСКИ
режија: Миља МАЗАРАК

11. Театар „Ч Е К О Р И “ – Скопје
„НИЕ “ – варијација на делото „ПОЗДРАВИ НЕКОГО“ на
Весна ОГНЕНОВИЌ и Будимир НЕШИЌ
режија: Петко КОСТОВСКИ

12. Летечка театарска трупа – Тетово
„ВОЗМОЖНА ПРИКАЗНА-АБРАКАДАБРА“ – Владимир ЈОВАНОВСКИ
режија: Владимир ЈОВАНОВСКИ

13. Гимназија „Св. Климент Охридски“-Охрид
„СТРАНЦИ“ – Паоло ЏЕНОВЕЗЕ
Режија: Ирена БАЧИЌ

14. Македонски културен центар – Софија, Република Бугарија
„СТРАСТИТЕ НА ИЛИЈА“ – Димо ДЕШЕВ
режија: Чавдар КРСТЕВ

15. Аматерски театар „Мирка Гинова“ – Демир Капија
„УМРИ МАШКИ“ – Алдо НИКОЛАЈ
режија: Томе АТАНАСОВ

16. Театар „Kunstwerstatt“ – Скопје, Младински образовен форум
„НЕМАМ КАДЕ ДА СЕ ВРАТАМ“ – Милош АНДОНОВСКИ
режија: Дени СТОЈАНОВ

17. СУГС „Раде Јовчевски Корчагин“ – Скопје, Театар Корчагин
„АЈ НЕ ФИЛОЗОФИРАЈ“ – Митра БЛАЖЕВСКА
режија: Виктор ПЕТРЕСКИ и Митра БЛАЖЕВСКА

18. Летечка театарска трупа – Тетово
„ЖИВКОВА СЛАВА“ – Стеван СРЕМАЦ
режија: Владимир ЈОВАНОВСКИ

Изборот на претставите е конечен, фестивалската управа го задржува правото да го сочини репертоарот по денови и времето на настапот на одржувањето на претставите.

07. мај 2019 год. Драмски Аматерски Фестивал на Македонија – Кочани