Конечна Л И С Т А на пријавени Драмски аматерски ансамбли за избор/селекција на претстави за 50-то издание на ДАФ на Македонија–Кочани 2014

1. СОУ Гимназија „Кочо Рацин“-Велес Јордан ЛЕОВ „ПОБРАТИМИ“ Адаптација на текстот од романот на Ј. Леов (В. Павлова, Ц. Карамаркова, С. Карбева, М. Сорагинова) режисер: Слободанка ЧИЧЕВСКА

2. СОУ Гимназија „Кочо Рацин“-Велес Во чест на поетот „74 год. ОД СТИХОЗБИРКАТА „БЕЛИ МУГРИ“ (избор песни од „Бели мугри“ на Кочо Солев РАЦИН) режисер: Александра СТОЈНАОВСКА и Јовица ТЕМОВ

3. СОУ Гимназија „Кочо Рацин“-Велес МЕСЕЦ НА КНИГАТА – ЛИТЕРАТУРНО ЧИТАЊЕ (Избор песни од современата МАКЕДОНСКА ПОЕЗИЈА) режисер: Александра СТОЈАНОВСКА и Весна ПАВЛОВА

4. Општинска установа Дом на културата „Крсте П. Мисирков“-Свети Николе Градски аматерски театар „Сцена `71“ Горан СТЕФАНОВСКИ „ТЕТОВИРАНИ ДУШИ“ режисер: Слободан ЕЛИСЕЕВ и Александар МИЌЕВ

5. Асоцијација за култура и уметност „Мулти-Арт“ – Куманово Драмска група „Hi-Fi“ Милан ЛАСИЦА, Јулиас САТИНСКИ, Аљоша УСИ „С О Ј Т А Р И И “ режисер: Стоје ДОДЕВСКИ

6. Центар за култура „Никола Ј. Вапцаров“ Самоил ДУКОВСКИ „МИЛИ СНАЈКИ“ режисер: Стеван СПАСОВСКИ

7. Гимназија „Св. Климент Охридски“ Тенеси ВИЛИЈАМС „МАЧКА НА ВЖЕШТЕНИОТ ЛАМАРИНЕН ПОКРИВ“ режисер: Ана Марија МИХАИЛОВА

8. Драмска секција при Здружение за култура и уметност „Иљо Анатески-Смок“ – ТЕТОВО Дтеска драмска претстава Мирко ВИДОЕВСКИ „ДВЕТЕ МАЛИ САМОВИЛИ“ режисер: Игор БАЧОВСКИ

9. Драмска секција при Здружение за култура и уметност „Иљо Анатески-Смок“ – ТЕТОВО Јован ДАМЈАНОВСКИ „БИОЛОШКИ ДИНАМИТ“ режисер: Игор БАЧОСКИ

10. ОУ „Лазо Ангеловски“-Општина Аеродорм Васил ИЉОСКИ „ЧОРБАЏИ ТЕОДОС“ режисер: Костадинка ПОПВСКА иВалентина ПЕТРОВА

11. Универзитет „Св. Кирил и Методиј“-СКОПЈЕ ДААД-Лекторат Скопје Ruckwarts (R)EVOLUTION “DIAMANTHALSKETTE” – „ДИЈАМАНТСКИ ЃЕРДАН“ режија: Паула ФАЈКЕ

12. НУЦК – Крива Паланка Драмско студио Трајче КАЦАРОВ „Н А К Л У П А Т А“ режисер: Глигор ЦВЕТКОВСКИ

13. НУЦК „Марко Цепенков“-ПРИЛЕП Театар „Чин 4, Сцена 5“ Реј КУНИ „Ф А Н И М А Н И“ режисер: Дарко КАРБЕСКИ

14. Волонтери при ООЦрвен крст – БИТОЛА Аматерска Театарска Група „Темплари“ Бранислав НУШИЌ „Г-ЃА М И Н И С Т Е Р К А“ режисер: Дејан ТРИФУНОВСКИ

15. Центар за културу Пожаревац, Република Србија Позориште „Миливоје Живановиќ“ Владимир СОЛОГЈУБ „НЕСРЕЧА ЗБОГ НЕЖНОГ СРЦА“/„НЕСРЕЌА ЗАРАДИ НЕЖНО СРЦЕ“ режисер: Невена РАКОЧЕВИЌ

16. PiatyWymair (c. PjontiVimjar) Wolomin, POLAND Michael COX “HULA DRAKULA”-“ АКО ВАМПИРОТ БИ БИЛ ДЕНЕС ЖИВ, ДРЕНАЖА НА ЖИЛИ ЌЕ ВИ НАПРАВИ” режисер: Robert GZELAK (Роберт ГЖЕЛАК)

17. СОУ Гимназија „Гоце Делчев“-КУМАНОВО Драмска секција Бранисалв НУШИЌ „Н А Р О Д Е Н П Р А Т Е Н И К“ режисер: Кети ДОНЧЕВСКА ИЛИЌ

18. „СУГС Гимназија „Јосип Броз Тито“ Горан СТЕФАНОВСКИ „ЖИВ ЧОВЕК“ режија: Димитар ЈАКИМОСВКИ, Ива МАТИЌ, Ана ДИМИТРОВА

19. СУГС Гимназија „Јосип Броз Тито“ Надица ВЕСОВА и Тамара ИВАНОВА „ С О Н У В А Ч И “ режија: Надица Весова и Тамара Иванова

20. Театарска група „СЛОВОТО“ Музичко драмска претстава Весна ДИМИТРОВА-БОБЕВСКА „ЧЕКОРИ КОН ЕВРОПА, СЛОВЕНИЈА-МАКЕДОНИЈА“ режија: Весна ДИМИТРОВА-БОБЕВСКА

21. Основно училиште „Браќа Миладиновци“ Село МИЛАДИНОВЦИ, СКОПСКО Драмска секција “The Jolliy Artists” Џулија ДОНАЛДСОН, Адаптација, Емилија СТОЈАНОВСКА “T H E G R U F F A L O” режија: Емилија СТОЈАНОВСКА

22. СВР Штип Отсек за превенција Трајче КАЦАРОВ „ОДБЕЛЕЖАНИ“ режисер: Трајче КАЦАРОВ

23. СУГС „Никола Карев“ – СКОПЈЕ Горан СТЕФАНОВСКИ „ЧЕРНОДРИНСКИ СЕ ВРАЌА ДОМА“ режисер: Митко ДИМОВСКИ

24. КУД „Д И В Ј А Ц И“-СКОПЈЕ Анета Г. ВЕЛКОСКА „СРЕЌА ИЛИ СИТЕ БОИ НА ЖИВОТОТ“ режисер: Анета Г. ВЕЛКОСКА

25. СУГС „Раде Јовчевски Корчагин“-СКОПЈЕ Драмсака секција Татјана АЛЕКСИЌ „ШАНТРИВА АЗБУКА“ режисер: Татјана АЛЕКСИЌ

26. МЛАДИНСКИ ОБРАЗОВЕН ФОРУМ KUNSTWERKSTTAT-СКОПЈЕ Поезија на Кочо РАЦИН, драматург, Петар АНТЕВСКИ „БАНКИ ДИГНАА ПАЛАТИ“ режисер: Пола ФИКЕ

27. МЕЃУОПШТИНСКА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ГЛУВИ И НАГЛУВИ Врање, Република Србија „ОМНИБУС ПЛУС“ режисер: Трајче ЃОРЃИЕВ

28. Аматерска Театарска Група „Без маска“ Ана ЖЕЖОВСКА „ФАКТОР ЖЕНА“ режисер: Димитар ШУТЕВСКИ

29. Словенечки центар-СКОПЈЕ Ж. Б. МОЛИЕР „ДОН ЖУАН“ режисер: Бојан ЛАЗАРЕВСКИ

30. НУ Центар за култура „Бели мугри“-КОЧАНИ Детско драмско студио Драган БЛАГОЕВИЌ „МАЧКА ВО ЧИЗМИ“ режисер: Кристина АТАНАСОВА-АРСОВА

31. НУ Центар за култура „Бели мугри“-КОЧАНИ Аматерски театар Федерико ГАРСИЈА ЛОРКА „ДОМОТ НА БЕРНАРДА АЛБА“ режисер: Крустина АТАНАСОВА-АРСОВА

32. Драмско студио „Јахја Кемал“-СТРУМИЦА Митко МАЏУНКОВ „Д И С П А Н З Е Р“ режисер: Катерина БЕНИНОВА

33. Здружение напензионери-КУМАНОВО Драмска работилница на КУД „Ѓоко Симоновски“ Кабаретска претстава Миланка МИЛОВАНОВИЌ ЗАФИРОВСКА и Новко ПЕТРУШЕВСКИ „У КАФАНЧЕ КАРШИ СТАНЧЕ“ режисер: Лазар ЃОРЃЕВИЌ

34. АТ „Мирка Гинова“ – ДЕМИР КАПИЈА Борисав СТАНКОВИЌ „К О Ш Т А Н А“ режисер: Димче БАЊАНСКИ

35. АТ „Мирка Гинова“ – ДЕМИР КАПИЈА Рафи ШАРТ „ЖЕНАМИ СЕ ВИКА БОРИС“ режисер: Томе АТАНАСОВ

36. АТ „Мирка Гинова“ – ДЕМИР КАПИЈА Браќата ГРИМ „СНЕЖАНА И СЕДУМТЕ ЏУЏИЊА“ режисер и драматизација: Мице ПАШОЕВСКИ

37. Театар „САТИР“ – СКОПЈЕ Станислав ЈИРЖИ ЛЕЦ „ЕЦИ, ПЕЦИ, ЛЕЦ“ (претстава со афоризми)

38. ТЕАТАР „БАЈКА“ – СКОПЈЕ Душан РАДОВИЌ „ПОЧИТУВАНИ ДЕЦА“

39. Дом на културата „Илинден“-Демир Хисар Драмско студио Автор непознат „КОГА ЖЕНАТА Е НЕМА“ режисер: Благој НИКОЛОВ

40. Центар за култура „Иљо Антески Смок“-Тетово Мирослав МОМЧИЛОВ „СМРТ НА ЕДЕН ЧОВЕК НА БАЛКАНОТ“ режисер: Борис СИМОВСКИ

41. СОУ „Димитар Влахов“- СТРУМИЦА Драмско ателје Бертолд БРЕХТ „СВАДБАТА НА МАРА“ режисер: Кире ЃОРЃИЕВ

42. ДЕТСКО ДРАМСКО СТУДИО-ТЕТОВО Летечка театарска бригада Владимир ЈОВАНОВСКИ „ОТПИШАНИ“ режисер: Владимир ЈОВАНОВСКИ

43. ДЕТСКО ДРАМСКО СТУДИО-ТЕТОВО Летечка театарска бригада Владимир ЈОВАНОВСКИ „СОМНИТЕЛНО ЛИЦЕ“ режисер: Владимир ЈОВАНОВСКИ

44. СОУ „БОГДАНЦИ“ – БОГДАНЦИ Драмска секција Јукио МИШИМА „ЉУБОВНА ПРИКАЗНА“ режисер: Кире ЃОРЃИЕВ

45. АМАТЕРСКО ПОЗОРИШТЕ „ЈАНКО ЧЕМАН“-ПИВНИЦЕ, СРБИЈА Катарина ХИТЗИНГЕР „KTO Z KOHO “ – „КОЈ СО КОГО“ режисер: Катарина ХИТЗИНГЕР

46. ГИМНАЗИЈА НОВА ГОРИЦА-Словенија Драго ЈАНЧАР „ГОЛЕМИОТ БРИЛЈАНТЕН ВАЛЦЕР“ режисер: Марјан БЕВК

Пријавувањето на претставите заврши на 30. април 2014 година, а започна периодот на доставување на ЦД записи од претстави. Во означениот рок со Правилникот, 30. април 2014 година, на адреса на фестивалот пристигнаа 36 ЦД записи, три претстави се проследени на матичните сцени на драмските ансамбли, едно ЦД беше доставено вон одредениот со правилникот датум, односно, со датум на пратката 07.мај 2014. Што ќе рече, изборникот проследи вкупно 40 претстави и ја донесе следнава О д л у к а за избор на претстави:

А.) Програма за деца и младинци

1. Основно училиште „Браќа Миладиновци“ Село МИЛАДИНОВЦИ, СКОПСКО Драмска секција “The Jolliy Artists” Џулија ДОНАЛДСОН, Адаптација, Емилија СТОЈАНОВСКА “T H E G R U F F A L O”

2. Драмска секција при Здружение за култура и уметност „Иљо Анатески-Смок“ – ТЕТОВО Дтеска драмска претстава Мирко ВИДОЕВСКИ „ДВЕТЕ МАЛИ САМОВИЛИ“ режисер: Игор БАЧОВСКИ

3. НУ Центар за култура „Бели мугри“-КОЧАНИ Детско драмско студио Драган БЛАГОЕВИЌ „МАЧКА ВО ЧИЗМИ“ режисер: Кристина АТАНАСОВА-АРСОВА

4. ОУ „Блаже Конески“ – ВЕЛЕС Стефани АНДРЕЕВСКА и Костадинка АТАНАСОВА „СВЕТОТ Е ПОЛН СО УБАВИНИ“ режисер: Стефани АНДРЕЕВСКА и Костадинка АТАНАСОВА

5. СВР Штип Отсек за превенција (вон конкуренција) Трајче КАЦАРОВ „ОДБЕЛЕЖАНИ“ режисер: Трајче КАЦАРОВ

Б.) КАТЕГОРИЈА домашен и странски аматеризам

1. АМАТЕРСКО ПОЗОРИШТЕ „ЈАНКО ЧЕМАН“-ПИВНИЦЕ, СРБИЈА Катарина ХИТЗИНГЕР „KTO Z KOHO “ – „КОЈ СО КОГО“ режисер: Катарина ХИТЗИНГЕР

2. PiatyWymair (c. PjontiVimjar) Wolomin, POLAND Michael COX “HULA DRAKULA”-“ АКО ВАМПИРОТ БИ БИЛ ДЕНЕС ЖИВ, ДРЕНАЖА НА ЖИЛИ ЌЕ ВИ НАПРАВИ” режисер: Robert GZELAK (Роберт ГЖЕЛАК)

3. СОУ „БОГДАНЦИ“ – БОГДАНЦИ Драмска секција Јукио МИШИМА „ЉУБОВНА ПРИКАЗНА“ режисер: Кире ЃОРЃИЕВ

4. „СУГС Гимназија „Јосип Броз Тито“ Горан СТЕФАНОВСКИ „ЖИВ ЧОВЕК“ режија: Димитар ЈАКИМОСВКИ, Ива МАТИЌ, Ана ДИМИТРОВА

5. ДЕТСКО ДРАМСКО СТУДИО-ТЕТОВО Летечка театарска бригада Владимир ЈОВАНОВСКИ „ОТПИШАНИ“

6. СОУ „Димитар Влахов“- СТРУМИЦА Драмско ателје Бертолд БРЕХТ „СВАДБАТА НА МАРА“ режисер: Кире ЃОРЃИЕВ

7. НУ Центар за култура „Бели мугри“-КОЧАНИ Аматерски театар Федерико ГАРСИЈА ЛОРКА „ДОМОТ НА БЕРНАРДА АЛБА“ режисер: Крустина АТАНАСОВА-АРСОВА

8. Аматерска Театарска Група „Без маска“ Ана ЖЕЖОВСКА „ФАКТОР ЖЕНА“ режисер: Димитар ШУТЕВСКИ

9. Гимназија „Св. Климент Охридски“ Тенеси ВИЛИЈАМС „МАЧКА НА ВЖЕШТЕНИОТ ЛАМАРИНЕН ПОКРИВ“ режисер: Ана Марија МИХАИЛОВА

10. СУГС „Никола Карев“ – СКОПЈЕ Горан СТЕФАНОВСКИ „ЧЕРНОДРИНСКИ СЕ ВРАЌА ДОМА“ режисер: Митко ДИМОВСКИ

12. мај 2014 год.
Драмски Аматерски Фестивал на Македонија – Кочани
Благој ПЕНОВ, Извршен директор