Пристигнаа првите пријави на претстави кои ќе конкурираат за влез во официјалната програма на 56 – то издание на ДАФ на Македонија Кочани 2019. Тоа се :

1. Аматерско позориште „Хранислав Драгутиновиќ“-Прокупље, Република Србија,
Ефраим Кишон „Дали тоа беше шева“ во режија на Тијана Петровиќ;
2. Аматерски театар „Куманово“ од Куманово,
Стоје Додевски „Од опаку“ во режија на Стоје Додевски;
3. Театарско студио за деца и млади „Пиф-Паф“ од Штип,
Милорад Ангелов „Куќата на Пифпафковци“ во режија на Милорад Ангелов.