Интересот за учество на овогодишното 56 – то издание на Драмскиот аматерски фестивал на Македонија, чиј традиционален домаќин е Кочани, не стивнува. Напротив ! Пристигнати се нови пет пријави (досега вкупно 15). Ја издвујуваме пријавата на Културниот центар „Драинац“ од Блаце, Република Србија, која претставува своевидно освежување, бидејќи за прв пат на ДАФ пријавена е претстава оттаму. Останатите четири и досега учествувале на Фестивалот, а пријавите се од аматерските театарски групи од Неготино, Скопје (2) и Штип. На листата, последните пет се новопријавените.

Л И С Т А
НА ПРИЈАВЕНИ АМАТЕРСКИ ДРАМСКИ АНСАМБЛИ
ДАФ на МАКЕДОНИЈА – КОЧАНИ 2019

1. Аматерско позориште „Хранислав Драгутинович“-Прокупље, Република Србија
Ефраим КИШОН
„ДАЛИ ЈЕ ТО БИЛА ШЕВА“
режија: Тијана ПЕТРОВИЌ
доставиле ЦД запис од претсавата
2. Аматерски театар „Куманово“ – Куманово
Стоје ДОДЕВСКИ
„ОД ОПАКУ“
режија: Стоје ДОДЕВСКИ
3. Македонски културен центар-Софија, Република Бугарија
Димо ДЕШЕВ
„СТРАСТИТЕ НА ИЛИЈА“
режија: Чавдар КРСТЕВ
4. ССОУ „Димитрија Чуповски“-Велес
Бранислав НУШИЌ
„НАРОДЕН ПРАТЕНИК“/ адаптација
„И ТИ СИ ДЕЛ ОД НАС“
Адаптација и режија: Љубинка РТОСКА
5. Театарско студио за деца и млади „Пиф-Паф“-Штип
Милорад АНГЕЛОВ
„КУЌАТА НА ПИФПАФКОВЦИ„
режија: Милорад АНГЕЛОВ
6. НУЦК „АСНОМ“-Гостивар
Театар „Дунек“
Вилијам МАСТРОСИМОН
„БЕНГ БЕНГ И МРТОВ СИ“
режија: Аександар НЕШКОСКИ
7. Драмска аматерска група „Горан Стефановски“-Куманово
Горан СТЕФАНОВСКИ
„ДИВО МЕСО“
режија: Николај ПАВОВСКИ
8. „Каревци“-Скопје
Коле ЧАШУЛЕ
„ВЕЈКА“
режија: Снежана СТАНКОВА, ментор
9. Драмско студио „Цвет 75“ – Охрид
Драгана БОЦЕСКА
„ПРИКАЗНИТЕ НА НАШ НАЧИН“
режија: Драгана БОЦЕСКА
10. Центар за изведувачки уметности и едукација „Театар Пи“-Скопје
Текстови од Најџел ВИЛИЈАМС и „Театар Пи“
„КЛАСОТ „X“
режија: Златко МИТРЕСКИ и Македонка ИЛИЕВСКА
доставиле видео запис од претставата
11. Аматерски театар „Мирка Гинова“ – Неготино
Алдо НИКОЛАЈ
„УМРИ МАШКИ“
режија: Томе АТАНАСОВ
доставиле ЦД запис од претставата
12. Театар „Kunstwerstatt“ – Скопје
Младински образовен форум
„НЕМАМ КАДЕ ДА СЕ ВРАТАМ“
сценарист: Милош АНДОНОВСКИ
режија: Дени СТОЈАНОВ
13. Културни центар „Драинац“-Блаце, Република Србија
Аматерско позориште „Театар 13“
Љубомир СИМОВИЌ
„ПУТУЈУЧЕ ПОЗОРИШТЕ ШОПАЛОВИЌ“
режија: Зоран ЦВЕТКОВИЌ
14. АТ „Колектив Ветерница“-Скопје
Колектив ВЕТЕРНИЦА
„РОБОГРАД“
режија: Колектив ВЕТЕРНИЦА
15. НУЦК „Ацо ШОПОВ“-Штип
АТ „Репетициона 04“
Албер КАМИ
„НЕДОРАЗБИРАЊЕ“
режија: Ана МАРКОВСКА